Tagtik

18 miljoen euro besparingen bij Oxfam door seksschandaal

Begin februari ontstond heel wat ophef omtrent een Belgische directeur van de ngo voor eerlijke handel, Oxfam. De man zou in het geteisterde Haïti een orgie gehouden hebben met prostituees. Verschillenden waren mogelijk nog minderjarig. Dit schokkend nieuws bereikte algauw de hele wereld. Massaal haakten donateurs dan ook af de afgelopen vier maanden. Hierdoor komt Oxfam nu ook in financieel slechte papieren.

Terwijl de bevolking van Haïti haar leven opnieuw probeerde op te bouwen na de zware aardbevingen, zit Oxfam met een groot schandaal. De Belgische directeur van een zending naar Haïti organiseerde er namelijk orgieën in het Oxfam-hoofdkwartier. De feiten dateren van 2010, vlak na de aardbeving waarbij maar liefst 230.000 mensen om het leven kwamen.

Na deze grootschalige natuurramp stuurde Oxfam teams naar Haïti om ter plaatse hulp te bieden. Eén Belgische directeur van een Oxfam-zending maakte het er echter bont. Roland V.H. uit Poperinge hield in het hoofdkantoor in Haïti orgieën met een tiental jonge prostituees.

De Belgische directeur moest samen met twee anderen ontslag nemen bij Oxfam. Daar bleef het echter bij. Er werd geen klacht ingediend bij de plaatselijke autoriteiten en sindsdien lijkt de Belg van de aardbol verdwenen. Oxfam België benadrukt dat 'het om werknemers van Oxfam UK gaat en niet om mensen van Oxfam België'.

Het Britse Oxfam-team werd er immers geleid door de bewuste Belg. De villa waar de seksfeestjes plaatsvonden, werd dan ook betaald door giften en subsidies van het Verenigd Koninkrijk. Ook raakte bekend dat de Belg die verantwoordelijk was voor de seksschandalen in Haïti en Tsjaad, eerder al in Liberia in 2004 over de schreef ging. Dat meldt Irin News.

De Europese Commissie eiste sindsdien volledige transparantie en een complete uitleg omtrent de schandalen bij Oxfam in Haïti en Tsjaad. De Europese Commissie zorgt immers voor heel wat kapitaal waarmee Oxfam aan de slag kan. "We zijn bereid om de financiering voor organisaties die de ethische regels niet respecteren, stop te zetten. De Europese Commissie verwacht van haar partners respect voor de ethische normen en er is zero-tolerance voor beschuldigingen van misbruik gepleegd door organisaties die we financieren", klonk het.

Door al de hetze dreigden de Europese Commissie én de Britse minister van Ontwikkelingssamenwerking Penny Mordaunt er nu ook mee de subsidies stop te zetten. Op die manier zou Oxfam maar liefst 330 miljoen euro mislopen.

De Britse openbare omroep meldt vrijdagavond dat Oxfam in de nasleep van de seksschandalen maar liefst 18 miljoen euro moet besparen. De Britse regering zette immers haar subsidies stop en duizenden mensen stopten met doneren. Bijgevolg moet Oxfam heel wat hulpprogramma's serieus gaan beperken. Het wil zich vooral richten op zijn hoofdkwartieren en ondersteunende functies om ervoor te zorgen dat het leeuwendeel van het veldwerk kan blijven doorgaan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren