UCI wil koolmonoxide verbieden
De Internationale Wielerunie heeft donderdag in een persbericht laten weten dat ze het gebruik van koolmonoxide door renners in het peloton wil verbieden. De beslissing zal worden bekrachtigd door het uitvoerend orgaan van de UCI op 31 januari en 1 februari.
Op donderdag nam de UCI een besluit over het gebruik van koolmonoxide in het peloton. In een persbericht zei de organisatie die het mondiale professionele wielrennen bestuurt dat ze “het gebruik van koolmonoxide (CO) door renners om medische redenen wil verbieden”. Het voorstel, ingediend bij het UCI Management Committee (de uitvoerende macht), zal worden gevalideerd tijdens de volgende vergadering die gepland staat in Arras op 31 januari en 1 februari.
Deze beslissing komt nadat de UCI eind november het Wereldantidopingagentschap (WADA) vroeg om “een standpunt in te nemen” over het gebruik van deze stof. Een paar dagen later kondigde het WADA de start aan van een onderzoek naar het herhaaldelijk gebruik van dit product door wielrenners. Het veelvuldig inademen van dit gas zou kunnen neerkomen op doping.
Deze techniek, die wordt gebruikt door de groten van het peloton zoals Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, is nog steeds legaal maar heeft tot controverse geleid. Tijdens de Tour de France 2024 gebruikten de teams van UAE, Visma – Lease a bike en Israel Premier Tech deze stof, zo meldde de gespecialiseerde website Escape Collective. Dit gas wordt gebruikt om de massa van hemoglobine in het bloed te meten en zo de voordelen van hoogte op het lichaam in te schatten.
Maar volgens dezelfde website kan herhaald gebruik van deze techniek worden beschouwd als doping. Blootstelling aan dit gas zou een gebrek aan zuurstof (hypoxie) creëren voor de lopers, waardoor de effecten van een inspanning op hoogte worden gesimuleerd.
Van haar kant rechtvaardigt de UCI haar wens om deze stof te verbieden op medische gronden. “Koolmonoxide is een reukloos giftig gas. […] Herhaaldelijk ingeademd onder niet-medische omstandigheden kan het echter bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, een gevoel van vermoeidheid, misselijkheid, overgeven, pijn op de borst, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs bewustzijnsverlies”.
Toch overweegt de UCI geen totaal verbod. "Gebruik in een medische omgeving, door competent medisch personeel en in de strikte context van het beoordelen van de totale hemoglobinemassa" zou nog steeds toegestaan zijn, voegt de internationale organisatie toe.
UAE, het team van Pogacar, heeft onlangs een standpunt ingenomen en verklaard dat het in de toekomst geen koolmonoxide meer zal gebruiken, met als argument dat de tests van de afgelopen 18 maanden overtuigend zijn geweest. Het ontkende ook elk misbruik van de stof.
De MPCC roept het Wereldantidopingagentschap op om haar standpunt over “grijze gebieden” te verduidelijken.
(Nicolas Malarte/L’Équipe via Tagtik/Pic: L'Equipe)