Tagtik

30.000 kraanvogels kondigen lente aan

Als we de vogels mogen geloven, dan komt de lente er echt wel aan. Afgelopen weekend trokken er zo'n 30.000 kraanvogels over ons land.

Vooral boven de provincie Luxemburg werden er grote groepen gesignaleerd, maar ook boven Gent, Leuven, Brugge, en aan de kust werden ze gespot. Ter hoogte van Lac du Der in de Champagne-Ardennen in Frankrijk zitten er nog 89.000 kraanvogels klaar om de komende dagen over ons land te trekken.

De kraanvogels zijn letterlijk de vroege vogels en een voorbode van de lente, aldus Gert Vandezande van Natuurpunt. Zodra het wat warmer wordt, willen ze zo snel mogelijk vanuit hun overwinteringsplaats in Spanje de vlucht maken richting Scandinavië en Rusland om de beste broedplaats te vinden.

Slechts één dag warmte en wind uit het zuiden of zuidoosten was voldoende om de vogels in gang te zetten. Ze zijn hier erg gevoelig voor. Nu de dagen langer worden en de eerste warmte zich na een koude periode weer laat voelen, beginnen de vogels spontaan opnieuw te fluiten en te denken aan het bouwen van een nest.

Op de eerste zwaluwen is het nog wachten tot eind maart. Deze vogels overwinteren ten zuiden van de evenaar en moeten dus van verder hun reis inzetten.

Eén zwaluw maakt de lente niet, maar 100.000 kraanvogels kunnen toch ook al voor een mooi signaal zorgen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren