Tagtik

300 Nederlandse verdachten voor plofkraken in België

Vlaanderen wordt geteisterd door plofkraken. Al zesmaal op amper een maand tijd werden er plofkraken uitgevoerd op bankautomaten. Vermoedelijk komen de daders uit Nederland. Het Nederlandse gerecht heeft een lijst van maar liefst 300 verdachten opgesteld.

De laatste twee plofkraken vonden woensdag bijna gelijktijdig plaats in Bpostkantoren in Lummen en Lommel. Getuigen hoorden de mannen praten met een Nederlands accent. Volgens het Nederlandse gerecht gaat het om een bende waarbij de bendeleden elkaar afwisselen, dat maakt het net zo moeilijk om ze te onderscheppen. Tevens gebruiken ze snelle wagens om er meteen na de plofkraak vandoor te gaan.

Het gerecht heeft hierover donderdag een spoedvergadering gehouden. De plofkrakers teisteren Vlaanderen immers al een maand en nog geen enkele verdachte kon opgepakt worden. Nederland kreeg enkele jaren geleden te maken met heel wat plofkraken, nu is dat aantal licht gedaald. Vermoedelijk hebben zij hun werkterrein verlegd naar Vlaanderen.

In Nederland heeft men het over daders die allen tot dezelfde gemeenschap behoren en hun expertise doorgeven aan elkaar.

"We schatten dat er in heel Nederland zo'n 300 plofkrakers rondlopen. Maar het merendeel, de harde kern, komt van hier uit Utrecht", vertelt Ties Kortmann van het Nederlandse parket Midden-Limburg. De gemaskerde daders gebruiken steeds zware explosieven en riskeren hun leven in confrontatie met de politie.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren