Tagtik

5 parkwachters vermoord in Virungapark

Vijf parkwachters werden vermoord in het wereldberoemde Nationaal Park Virunga. Dit natuurdomein in het oosten van de Democratische Republiek Congo wordt beheerd door de Belgische prins Emmanuel de Merode. In Virunga leven vele bedreigde diersoorten, waaronder de extreem zeldzame berggorilla's. Er leven bij benadering nog zo'n 800 berggorilla's, dat is een kwart van de wereldpopulatie.

Vermoedelijk werden de parkwachters doodgeschoten door rebellen en stropers die in het natuurgebied actief zijn. Zij bedreigen met illegale houtkap het biotoop van de dieren. Maar vooral de stropers en rebellen richten veel schade aan omdat ze de berggorilla's en olifanten doden.

Het Nationaal Park Virunga meldt in een persbericht dat vijf parkwachters en één chauffeur maandagavond in een hinderlaag werden gelokt en gedood werden. Een zesde collega raakte gewond. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.

De Belgische piloot Anthony Caere is bekend van documentairereeks 'Flying Doctors' op één én werkt in het Virunga Park. Hij is zwaar geschokt door de dood van zijn collega's. "Het waren mijn vrienden, ik ben er kapot van", reageert hij bij Het Laatste Nieuws.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren