Tagtik

52 uitwijzingen mogelijk dankzij nieuwe wet

Dankzij een wetswijziging heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken sinds begin mei al 52 criminelen het land kunnen uitwijzen. Dat schrijft De Standaard dat een overzicht kreeg van iets meer dan de helft van de gevallen.

De wetswijziging kon niet op de bijval van iedereen rekenen. Volgens de nieuwe wet kunnen mensen het land worden uitgezet als ze een 'gevaar voor de nationale veiligheid' vormen, maar de definitie daarvan is voer voor discussie. Ook buitenlanders die al lang in België wonen of zelfs hier zijn geboren, kunnen nu makkelijker het land worden uitgezet als ze strafbare feiten plegen of hebben gepleegd. Niet-Belgen die een Belgisch kind hebben, kunnen eveneens makkelijker worden van het grondgebied verwijderd.

"De vraag is waarom we ons als samenleving nog langer verplicht moeten voelen om een buitenlander die een lang en zwaar crimineel parcours heeft afgelegd nog langer hier te tolereren", zo motiveert het kabinet van staatssecretaris Francken in de krant de nieuwe werkwijze.

De uitgewezen personen komen uit alle windstreken, zo blijkt uit de lijst die de krant kon inzien: daarop stonden zeven Marokkanen, twee Nederlanders, twee Russen, twee Algerijnen, twee Tunesiërs, twee Guineeërs, een Bulgaar, een Dominicaan, een Kazak, een Spanjaard, een Slovaak, een Surinamer, een Liberiaan, een Pool, een Ghanees en een Italiaan.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren