Tagtik

76.000 Belgen hebben familielid achter tralies

Minstens 76.000 mensen, waaronder 12.000 kinderen, hebben een familielid die in de gevangenis zit. Dat schrijft La Dernière Heure. Voor haar vierde editie focussen de 'Nationale dagen van de gevangenis' dan ook op familie en naasten van gedetineerden.

In 2014 werden de Nationale dagen van de gevangenis voor het eerst georganiseerd. Doel van dit evenement is om aandacht te vestigen op de werking van de Belgische penitentiaire instellingen, net zoals de verschillende betrokken organisaties in de schijnwerpers te brengen. Dit jaar vinden deze themadagen plaats van 18 tot 28 november.

Familieleden van mensen die naar de gevangenis moeten, dragen in hun dagelijkse leven rechtstreeks ook de gevolgen van een veroordeling, maar toch worden ze vaak uit het oog verloren. "Vaak worden familieleden amper geïnformeerd, raken ze geïsoleerd of beheersen ze de taal niet van justitie. Zij hebben dan ook weinig middelen ter beschikking om geholpen te worden", klinkt het bij het JNP, de organisatie van de Nationale dagen van de gevangenis.

Deze editie van 2017 telt verschillende activiteiten zoals conferenties, filmvoorstellingen, tentoonstellingen, workshops, theatervoorstellingen ... zowel binnen als buiten de gevangenismuren in Brussel, Leuven, Bergen, Luik, Andenne en Charleroi.

(FvE and Skwadra by Tagtik/Source: La Dernière Heure/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren