Tagtik

"Aanslagen Brussel en Zaventem hadden impact op volksgezondheid"

22 maart 2016 staat nog steeds in het collectieve geheugen gegrift. De terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek hebben veel leed veroorzaakt. In totaal kwamen maar liefst 35 mensen om het leven en zeker 270 mensen raakten gewond.

Wat blijkt nu, de terreuraanslagen hebben ook een negatieve impact gehad op de volksgezondheid in België. Dat concluderen onderzoekers van de Mental Health and Wellbeing Research Group van de Vrije Universiteit Brussel. Het onderzoek werd gedaan bij 2.620 Belgen.

Doordat één op de vijf deelnemers aan het onderzoek zich door de aanslagen bedreigd voelde, kregen ze te maken met mentale en fysieke klachten in de periode na de terreuraanslagen in België. Binnen de groep die de aanslagen en de terreurdreiging als de slechtste periode uit hun leven omschreef, had bijna de helft last van psychische symptomen zoals angst en depressieve gevoelens. Tachtig procent van deze mensen schreef deze klachten toe aan de terreuraanslagen in Zaventem en Maalbeek.

Bij de personen die zich sterk bedreigd voelden, lag het aantal alarmerende lichamelijke problemen een pak hoger. Flauwvallen kwam 3,6 keer meer voor, kortademigheid en pijn in de borst kwam 2,4 keer meer voor. Dit blijkt uit het onderzoek van de Mental Health and Wellbeing Research Group van de Vrije Universiteit Brussel.

Op deze manier hebben de terreuraanslagen dus ook voor indirecte slachtoffers gezorgd, beseffen de onderzoekers aan de VUB. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat personen die zich bedreigd voelen vanwege de perceptie, gevoeliger zijn aan gezondheidsproblemen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Mental Health and Wellbeing Research Group VUB/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren