Tagtik

Activisten dringen luchtmachtbasis Kleine-Brogel binnen

Vanmorgen zijn acht activisten van de campagne 'Nuke Free Zone' opgepakt nadat ze de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel waren binnengedrongen. Het achttal dacht boven de wet te staan door symbolisch Amerikaanse kernwapens weg te halen.

Volgens de wereldverbeteraars liggen de kernwapens er al meer dan 60 jaar illegaal. Door het symbolisch weghalen van de kernwapens willen ze nog eens de aandacht vestigen op de nucleaire ontwapening. De activisten willen dat er een stappenplan komt om alle kernwapens op Belgisch grondgebied te verwijderen. Ook vinden ze dat het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens moet worden ondertekend”.

De symbolisch gestolen kernwapens zullen op 11 en 12 juli worden overhandigd tijdens de NAVO-top in Brussel. Een bijeenkomst die volgens de actievoerders moet worden afgeschaft, want "het is tijd dat de NAVO verdwijnt.", klinkt het. 

Opmerkelijk is dat een groepering die ijvert voor het verwijderen van kernwapens zelf het hele land potentieel in gevaar brengt door illegaal een militair domein te betreden. Een van de actievoerders die kon worden opgepakt was de Brusselse Ecolo-politica Zoé Genot. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren