Tagtik

Alarmerend rapport aan de vooravond van het WK voetbal

Aanstaande vrijdag zullen de Marokkanen, Spanjaarden en Portugezen van Brussel hun teams de nationale kleuren zien verdedigen op het WK. Bij een overwinning zal het centrum van de Belgische hoofdstad omgetoverd worden in een groot feest.

Aan de vooravond van dit wereldwijde sportevenement, publiceert het Comité P echter een alarmerend rapport. Het brengt een dossier van 90 pagina's naarbuiten waarin de rellen in Brussel worden geanalyseerd aan het einde van 2017, na de kwalificatie van Marokko voor dit WK. Ter herinnering, het stadscentrum werd toen geplunderd, bedrijven werden leeggehaald en voertuigen verbrand.

Het rapport wijst op grote tekortkomingen in de organisatie van de ordehandhaving, met name in Brussel. Onder dit falen vinden we onder meer het ontbreken van een opleidingsterrein bij de politie, de vergrijzing van de officieren, het gebrek aan onderzoek via de sociale netwerken, de onmogelijkheid om te kunnen rekenen op versterking van de federale politie, die op haar beurt geteisterd wordt door een gebrek aan middelen en het tekort aan basisuitrusting (transportvoertuigen, waterkanonnen, bussen voor arrestaties ...). In Brussel zou slechts één peloton van de zes volledig uitgerust zijn, dat van Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Bovendien geeft het rapport aan dat het verbindings- en commandohoofdkwartier, genaamd 'PC Gold', gebouwd aan de Heizel voor Euro 2000, compleet verouderd is, niet altijd gemakkelijk om te bereiken is, eveneens veel te klein is en geen afbeeldingen van bewakingscamera's kan ontvangen.

In haar verslag uit het Comité P haar wens om een nieuw regionaal crisiscentrum op te richten.

Burgemeester Philippe Close verzekert alvast dat alle politie- en preventiekrachten dit weekend in Brussel zullen worden gemobiliseerd.

(FVE and Skwadra by Tagtik/Bron: La Dernière Heure/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren