Tagtik

Antwerps OCMW geeft leefloners geen extra's meer

Wie in Antwerpen van een leefloon moet rondkomen, krijgt steeds minder extra's betaald. Het stadsbestuur van de stad Antwerpen volgt immers een koers waarbij steeds minder huurwaarborgen, lidgelden van ziekenfondsen en andere extra’s die leefloners kunnen aanvragen, betaald worden.

N-VA-schepen Fons Duchateau verklaart waarom het OCMW van Antwerpen dit doet. "Neen, er wordt niet bespaard op sociale dienstverlening. Wel laten we mensen zoveel mogelijk zelf hun facturen betalen. We zorgen dat ze verantwoordelijkheid nemen, zodat ze weer zelfredzaam worden", geeft Duchateau meer uitleg bij de koers.

Deze zelfredzaamheid komt de leefloner immers volgens het stadsbestuur zelf ten goede. "Wij gaan ervan uit dat mensen die terechtkomen bij het OCMW daar ook weer uit kunnen geraken. Ooit moeten ze het weer alleen doen. Daarom gaan we hun dagelijkse betalingen niet meer regelen. Dat kunnen ze zelf. En anders helpen we hen", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Oppositiepartij Sp.a is niet te spreken over deze koers en vindt dat het sociale vangnet op deze manier in Antwerpen wordt afgebouwd. "Het OCMW geeft enkel nog waartoe het wettelijk verplicht is: een leefloon. Alle andere vormen van steun verdwijnen. In plaats van armoede aan te pakken, doet het stadsbestuur alsof die niet bestaat", reageert lokaal voorzitter Meeuws bij HLN.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren