Tagtik

Armen roken steeds meer

Rijken roken minder, armen roken meer. Dat is de conclusie van een enquête die de Stichting tegen Kanker bij 3.000 mensen voerde. Roken is bijgevolg in België steeds meer een gewoonte van de laagste sociale klasse geworden. Zo steeg het aantal rokers de afgelopen twee jaar van een kwart naar een derde in de bevolkingsgroep die het minst opgeleid is of minder verdient.

Om komaf te maken met deze onrustwekkende tendens wil de Stichting tegen Kanker de prijs van tabak fors verhogen. Globaal gezien blijft het aantal rokers in België de laatste twee jaren stabiel. Zo rookt één Belg op vijf tussen 15 en 75 jaar.

"De lagere klassen roken meer omdat ze in moeilijkere omstandigheden leven die veel stress ­veroorzaken. Ze vinden niet het juiste antwoord op die stress en grijpen vaker naar de sigaret", verklaart Jan De Maeseneer, voorzitter van de Strategische Adviesraad Welzijn, ­Gezondheid en Gezin in Het Nieuwsblad.

De federale regering heeft de accijnzen op tabak deze legislatuur al verhoogd, én zal dit volgend jaar opnieuw doen. Toch wil de Stichting tegen Kanker een nog hogere prijsverhoging zien. Zo wil het samen met tien andere organisaties al jaren een verdubbeling van de prijs van roltabak, en een stijging van de prijs voor sigaretten met de helft.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren