Tagtik

Becker wordt diplomaat en hoopt te ontsnappen aan faillissement

Ex-tennisvedette Boris Becker is de nieuwe attaché van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Als diplomaat geniet hij diplomatieke onschendbaarheid en hoopt hierdoor een juridische procedure en eventueel faillissement te vermijden.

De 50-jarige Becker won drie keer het tennistornooi van Wimbledon. Op zijn 17de was hij de jongste Wimbledonwinnaar ooit. Al sinds april zou Boris Becker aangesteld zijn door de CAR als attaché voor sport, cultuur en humanitaire zaken bij de Europese Unie. Op de website van de Brusselse ambassade van het land is de foto van de Duitse ex-tennisser terug te vinden en via een brief bevestigt hij de aanstelling. De brief die door zijn advocaten verspreid werd, maakt ook duidelijk dat de positie van attaché hem zou beschermen tegen de pogingen van een Britse rechtbank om hem te dwingen zijn schulden terug te betalen bij een privébank. Becker verklaart dat "de beslissing ongerechtvaardigd en onrechtvaardig was". De procedure zou hem veel schade berokkend hebben. Hij zou naar schatting zestig miljoen schulden hebben.

Hij meldt in de brief tevens ook dat hij "zeer trots" is op zijn nieuwe diplomatieke functie. Toch verklaarde een vertegenwoordiger van de regering aan de BBC dat hij geen weet had van de nieuwe functie van Boris Becker. Als de diplomatieke aanstelling wel geldig blijkt, dan kan de Duitser enkel vervolgd worden wanneer de Britse buitenlandminister Boris Johnson de president van de CAR officieel vraagt om de immuniteit op te heffen. De president moet hier dan ook nog op ingaan.

De CAR is één van de armste landen ter wereld. Meer dan één miljoen mensen is op de vlucht en het land wordt ook geteisterd door hongersnood en etnische zuivering. Diplomatieke titels zijn er echter wel in overvloed. Becker is niet de eerste die om dubieuze redenen een postje krijgt. Een Kazakse zakenman die van fraude beschuldigd werd, kreeg er één, net als een adviseur van de vroegere Libische kolonel Khadafi. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren