Tagtik

Bedreigde diersoort opnieuw in Noordzee gespot

Na meer dan vijftig jaar afwezigheid is de blauwvintonijn recent opnieuw opgedoken in de Noordzee. De  blauwvintonijn is één van de grootste vissen uit de oceaan en tevens één van de meest bedreigde vissen ter wereld. De herintrede is goed nieuws voor de mariene biodiversiteit.

De vissen worden vooral gesignaleerd in de Scandinavische wateren en nabij de Shetlandeilanden. Ook dichterbij, op de Nederlandse Waddeneilanden en in Zeeland zijn er het voorbije jaar twee dode exemplaren aangespoeld. De Blauwvintonijn kan tot 4.5 meter lang worden en een gewicht halen van goed 680 kilogram.

Onderzoekers uit Zweden en Denemarken willen uitzoeken waarom deze roofvis is teruggekeerd naar de Noordzee en voorzien in samenwerking met het WWF enkele exemplaren van satellietzenders om zo de bewegingen van de dieren te kunnen volgen. Ook gaan ze DNA-stalen afnemen om te kijken waar deze vissen precies vandaan komen.

In het begin van de twintigste eeuw was deze vissoort nog in grote getale aanwezig. Ze vormden zelfs een plaag voor de haringvissers en werden om deze reden steeds vaker bevist. Hierdoor daalde de populatie enorm, en sinds de jaren '50 was deze soort volledig verdwenen uit de Noordzee.

Naar de reden waarom deze vissen opnieuw hun weg hebben gevonden naar de Noordzee, is het voorlopig nog gissen. Pas nadat de zenders loskomen van de vissen en naar de oppervlakte drijven, kunnen gegevens bestudeerd worden. Aan de hand van de verkregen informatie zullen de onderzoekers de populatie van blauwvintonijnen in kaart kunnen brengen. Zo kunnen er maatregelen genomen worden om de vissen beter te beschermen en te vermijden dat de geschiedenis zich zou herhalen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Natuurpunt/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren