Tagtik

Belg sterft bij explosie drugslab

Deze week kwamen een Belg en een Nederlander om bij een exlosie in een appartement in het Nederlandse Arnhem. De ontploffing was het gevolg van het experimenteren met synthetische drugs.

Er waren op het moment van de explosie drie personen aanwezig in de flat. Twee van hen, waaronder een 31-jarige Belg, werden met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bezweken beiden aan hun verwondingen. Een derde man vluchtte weg na de knal, maar werd later gevonden. Hij ligt momenteel in het ziekenhuis.

De politie trof in het uitgebrande appartement 'drugsgerelateerde zaken' en gaat ervan uit dat het experimenten met het verwerken van synthetische drugs de oorzaak was voor de explosie.

Steeds vaker denken criminelen snel rijk te kunnen worden omdat de receptuur voor het vervaardigen van synthetische drugs gewoon op internet te vinden is. Het proces kan dan wel makkelijk lijken, maar het is bijzonder gevaarlijk.

Criminelen die experimenteren met het maken van synthetische drugs houden volgens chemicus Floris Rutjes te weinig rekening met de gevaren. “Wij voeren onze chemische proeven uit in zuurkasten met deugdelijke afzuiginstallaties. Dan kan er niet zo makkelijk iets mis gaan. Criminelen onderschatten de risico’s. Er hoeft maar een flinke damp van ether of aceton in de ruimte te hangen in combinatie met zuurstof en een hittebron en de zaak explodeert”, vertelt Rutjes.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren