Tagtik

België betrokken bij geheime Amerikaanse militaire operatie tegen IS

België nam deel aan 'Operatie Gallant Phoenix' die in 2015 van start ging. Het doel van deze Amerikaanse geheime operatie was om buitenlandse IS-strijders op te sporen en te doden in Syrië en Irak. Het hoofdkwartier bevond zich in de grote Amerikaanse basis in Jordanië. Van daaruit werd alle informatie geanalyseerd in een gigantische database.

In eerste instantie zouden de Belgische elite-eenheden van de Special Forces deelnemen aan Operatie Gallant Phoenix, maar uiteindelijk werd besloten dat alleen medewerkers van de militaire inlichtingendienst ADIV (Algemene Dienst Inlichtingen en Veiligheid) zouden deelnemen. Ons land zorgde dus mee voor het inlichtingenwerk, maar schakelde zelf geen IS-strijders uit.

Met deze operatie wouden de Amerikanen zoveel mogelijk informatie vergaren over de buitenlandse IS-strijders, om ze vervolgens uit te kunnen schakelen. In alle oorlogschaos laten de IS-strijders immers vaak hun gsm, laptop of andere identiteitsbewijzen achter. Zeker toen het Iraakse Mosul viel, vonden de Amerikaanse troepen heel wat waardevolle informatie die hen naar buitenlandse strijders leidde.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren