Tagtik

België zet 1 Russische diplomaat buiten

Na de zenuwgasaanval op Engelse bodem tegen de Russische spion Sergei Skripal en zijn dochter, keren steeds meer landen de rug naar Rusland, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de aanval.

Veertien EU-lidstaten kondigden maandag op eigen initiatief al aan dat ze Russische diplomaten het land zouden uitzetten. Onder hen ook Duitsland en Frankrijk. Dat maakte Europees president Donald Tusk bekend. Ook de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada stuurder eerder al Russische diplomaten het land uit.

Welke stelling zou ons land innemen? België twijfelde lang. Ons land onderhoudt immers bilaterale contacten met Rusland. Ook de contacten tussen Rusland en internationale instellingen zoals de Navo en de Europese Unie, die in Brussel gezeteld zijn, bemoeilijken de kwestie. Buitenlandse Zaken liet maandagavond laat uiteindelijk weten dat het voorlopig geen Russische diplomaten het land uitzet.

Dinsdagavond omstreeks 17.00 uur zat het kernkabinet samen omtrent deze kwestie. De Belgische topministers beslisten daar om één Russische diplomaat het land uit te zetten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren