Tagtik

Belgische atletiekbond dwingt geblesseerde Van Der Plaetsen tot doorgaan

Afgelopen weekend vond de prestigieuze Hypomeeting in het Oostenrijkse Götzis plaats. Deze meerkamp staat bekend als het officieus wereldkampioenschap. Dit jaar won de Belgische Nafi Thiam er op impressionante wijze. Voor het tweede jaar op rij won de regerende olympische en wereldkampioene dit toponderonsje met de beste meerkampsters ter wereld. De amper 21-jarige Hanne Maudens werd knap zesde.

Er bereikt ons nu echter een hallucinant verhaal uit de mannencompetitie. De 27-jarige Belgische tienkamper Thomas Van Der Plaetsen, regerend Europees kampioen, blesseerde zich jammer genoeg aan de hamstring tijdens de polsstokcompetitie in Götzis. "Tijdens mijn aanloop van het polsstokspringen schoot er iets in de hamstrings. Ik dacht eerst dat het nog wel zou meevallen en liet mij ter plaatse behandelen", vertelt Van Der Plaetsen bij Atletieknieuws.

"Voor het speerwerpen ben ik de bij de kinesist geweest, en toen bleek dat er een contractuurtje in de hamstrings zat, wilde ik ophouden. Er zat een heel hard stukje in mijn spier, en verder doen hield een risico in", gaat de atleet die in 2015 hersteld verklaard werd van teelbalkanker verder.

Komende zomer staat er een Europees kampioenschap atletiek op het programma en Van Der Plaetsen mag daar als uittredend Europees kampioen uiteraard helemaal niet op ontbreken. Met goede prestaties op het discuswerpen, polsstokspringen, speerwerpen en op de 400m, bewees Van Der Plaetsen alvast dat hij de goede vorm te pakken had voor hij zich blesseerde in Götzis .

De meegereisde officials van de Belgische atletiekbond (KBAB) wouden Van Der Plaetsen in Götzis na zijn opgelopen blessure, echter niet garanderen dat hij mocht deelnemen aan het EK komende zomer. Bijgevolg moest de regerende Europees kampioen tienkamp zijn decathlon in Götzis geblesseerd verder afwerken.

Ook al had hij eerder een wildcard gekregen van European Athletics, de KBAB beslite om die wildcard niet te aanvaarden en pushte Van Der Plaetsen om in Götzis geblesseerd verder te doen.

"Ook na navraag wou de bond mijn wildcard niet bevestigen. Ik moest doorgaan. Mij laten doordoen met een blessure, dat is dom van de federatie. Zonder die blessure was ik hier boven de 8.400 punten uitgekomen. Het was duidelijk dat ik in grote vorm ben, dat lijkt me voldoende. Maar de atletiekfederatie zei dat ze zo snel geen beslissing kon nemen", reageert VDP bij Atni.

Uiteindelijk finishte Thomas met een hamstringblessure op plaats dertien met 8.007 punten, terwijl het Belgische EK-minimum op 7.915 punten stond.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren