Tagtik

Benjamin Herman, een lone wolf?

Het parket heeft al enkele details vrijgegeven omtrent de verschrikkelijke terroristische aanval in het centrum van Luik, maar toch blijft iedereen nog met veel onbeantwoorde vragen zitten.

Eén van de hamvragen is of Benjamin Herman alleen handelde of dat hij handlangers had tijdens zijn voorbereiding of uitvoering.

Zoals bevestigd door de minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), weten we dat Benjamin Herman de dag vóór de schietpartij in Luik een moord pleegde in On (Marche). Het slachtoffer was zijn vroegere drugskompaan Michael Wilmet. Maar wat deed Herman in de 7 uur tussen deze twee feiten? De federale officier van justitie stelt alles in het werk om hier achter te komen.

Volgens de onderzoekers bestaat de kans dat Benjamin Herman met de trein naar Luik is gekomen. De man was immers te zien op de beelden van de bewakingscamera's van de Cité ardente. Dit zou bewijzen dat hij ofwel van het station van Luik-Palais zou zijn gekomen, ofwel van Luik-Jonfosse. De politie nam daarom de beelden van de twee stations in Luik, maar ook die van Marloie en Jemelle, in beslag. Op de beelden die al door de politie zijn bekeken, lijkt de man constant alleen te zijn. Maar wat hij deed tussen 3.30 en 10.30 uur, blijft nog steeds een mysterie.

Wat wel vaststaat, is dat tijdens de aanval de terrorist herhaaldelijk "Allah Akhbar" riep, een modus operandi die doet denken aan Islamitische Staat, die later de verantwoordelijkheid voor deze aanval opeiste. Volgens informatie uit 2016 en 2017 van de federale politie van Luik en de Staatsveiligheid, was Benjamin Herman in contact met geradicaliseerde mensen. In hoeverre zij hem geïnspireerd hebben tot deze gruweldaad, wordt onderzocht.

(Skwadra and FvE by Tagtik/Source: La Dernière Heure/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren