Tagtik

Brandweerkazerne gesloten wegens 1 zieke brandweerman

Dinsdag was de hele brandweerkazerne van Haacht in Leuven op twee ambulanciers na leeg. Doordat een bevelhebbende sergeant last minute noodgedwongen moest afzeggen wegens ziekte, kon er geen plaatsvervanger meer opgetrommeld worden én dat had grote gevolgen.

"Een brandweerwagen moet bemand zijn door zes spuitgasten, onder wie een bevelhebber" legt kapitein Geert De Nijn van de brandweerzone Vlaams-Brabant Oost uit bij Het Nieuwsblad. "Alles hebben we eraan gedaan om een vervanger te vinden voor de zieke collega, jammer genoeg is het niet gelukt." Hierdoor waren er dinsdag geen brandweerlui aanwezig op de voorpost van de brandweer van Leuven. Om 20.00 uur kon eindelijk een vervanger opgetrommeld worden en kond de post opnieuw bemand worden.

De gesloten brandweerpost zorgde ervoor dat bij een mogelijke brand een naburig korps langer onderweg zou zijn om te komen blussen en dat zijn kostbare minuten die verloren zouden gaan. "We zijn daar dan ook niet gelukkig mee. Woensdag is het brandweerzoneraad, dan zal daarover een duchtig woordje worden gewisseld. Het gaat hier over de veiligheid van burgers. Jaarlijks betalen we ongeveer 900.000 euro voor de werking van de brandweer. Tegenover dat aanzienlijke bedrag mag een volledige dienstverlening staan", reageert de Tremelose burgemeester Paul Dams (Open VLD) furieus.

De Nijn weerlegt die kritiek en vindt dat er meer moet geïnvesteerd worden in de brandweer. Hij ziet een stevig personeelstekort bij de Belgische brandweerkorpsen.

(Skwadra by Skwadra/Source: Het Nieuwsblad/Ilustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren