Tagtik

'Brugse priester moest parochiaan met zelfmoordplannen helpen'

Een priester uit Brugge is in nauwe schoentjes verzeild geraakt. Hij moet zich voor de raadkamer komen verantwoorden omdat hij niets deed toen een parochiaan biechtte en vertelde dat hij zelfmoord zou plegen.

Eind oktober 2015 pleegde de gelovige man zelfmoord, nadat hij zich al lange tijd depressief voelde. Net voordat hij zichzelf van het leven benam, telefoneerde hij een uur lang met een Brugse priester. Ook stuurden de twee wat sms'jes heen en weer. De weduwe ontdekte dit telefoon- en sms-verkeer en diende klacht in bij het Parket. "De priester kent ons adres en heeft helemaal niets ondernomen. Hij heeft zelfs de hulpdiensten niet verwittigd", zegt de weduwe in Het Nieuwsblad.

De priester zegt dat die door het biechtgeheim, ook al gebeurde deze biecht via telefoon, niets kon ondernemen. "Ik heb alles gedaan wat ik kon om hem te overhalen geen overhaaste beslissingen te nemen." Professor Kerkelijk Recht Rik Torfs (KU Leuven) geeft de priester daarin gelijk. "Het biechtgeheim is absoluut. Een priester die het biechtgeheim schendt, krijgt één van de zwaarst mogelijke straffen in het kerkelijk recht: een excommunicatie. Dat betekent dat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen, en ook zelfs geen sacrament meer kan ontvangen", zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Het gerecht is van mening dat elke burger een persoon in nood moet helpen, dus ook de priester. Hij riskeert dan ook schuldig verzuim. Morgen moet de Brugse priester voor de raadkamer verschijnen, dan zal duidelijk worden of hij zich al dan niet voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden. "Ik voel mij absoluut niet schuldig. Absoluut niet. Als iemand mij in vertrouwen neemt en vraagt 'mag ik jou in vertrouwen nemen?', dan is alles uiteindelijk correct vernomen omdat het de wil was van die persoon", reageert de Brugse priester daags voordat hij voor de raadkamer verschijnt.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren