Tagtik

Brussel breekt faillissementsrecord

De afgelopen drie maanden gingen 860 bedrijven failliet in Brussel. Nooit moesten meer bedrijven de deuren sluiten. Tegenover 2017 bemerken we een stijging van maar liefst 68 procent van het aantal bedrijven dat op de fles ging. In Vlaanderen en Wallonië daalde het aantal faillissementen wel.

Maar liefst 5.197 mensen verloren hun job door de recente faillissementen in Brussel. Sinds Sabena failliet ging, lag dit aantal nooit hoger.

"Je ziet dat de stijging gespreid is over alle sectoren en ook over het hele gewest, er is dus iets anders aan de hand dan economische tegenslag. Dit heeft ook niet te maken met de aanslagen, de voetgangerszone of de tunnelperikelen. Anders zouden de cijfers voor het centrum dramatischer zijn dan die van de rand van het gewest", zegt Eric Vandenbroele van Graydon bij Bruzz.

Maar hoe komt het dan dat zoveel bedrijven failliet gingen in Brussel de afgelopen maanden? Het optreden van het gerecht zou één van de hoofdredenen zijn. Vele faillissementen vinden ook plaats in fraudegevoelige deelsectoren zoals restaurants met beperkte bediening, telefoonshops en bouwbedrijven met Oost-Europese connecties.

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren