Tagtik

Brusselse raadkamer beslist vandaag over aanhouding Puigdemont

Vrijdagnamiddag buigt de Brusselse raadkamer zich over de Europese aanhoudingsbevelen (EAB) die door een Spaanse rechter werden uitgevaardigd tegen de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers, Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres en Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig.

Het afgezette Catalaanse vijftal werd in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Ze riskeren een maximumstraf van 30 jaar. De Catalanen moesten zich bij de rechter in Madrid aanbieden, maar stuurden hun kat, waarna de aanhoudingsbevelen Europa in gestuurd werden. Puigdemont en co boden zich uiteindelijk aan bij de federale politie in Brussel. Hier werden ze voorgeleid door de onderzoeksrechter, die besliste hen onder voorwaarden vrij te laten.

Vandaag omstreeks 14.00 uur beslist de raadkamer of de Europese aanhoudingsbevelen uitvoerbaar kunnen verklaard worden of niet en of het Catalaanse vijftal eventueel aan Spanje wordt uitgeleverd.

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren