Tagtik

CD&V: "Discriminatie tegenover vaders aanpakken"

Op de Belgische werkvloer is er vaak te weinig begrip voor mannen die vaderschapsverlof willen opnemen. CD&V wil dit probleem het verleden in schieten.

In de praktijk kunnen vrouwen die nadelen ondervinden wanneer ze ouderschapsverlof aanvragen, dat wettelijk aanklagen. Mannen kunnen dat niet doen, ook al hebben ze recht op ouderschapsverlof en kunnen ze met de geboorte tien dagen thuisblijven.

Werkgevers oefenen echter vaak druk uit op mannelijke werknemers om toch maar niet te lang afwezig te zijn. Dat hoort niet, vindt politieke partij CD&V. Daarom wil het nu ook mannen beschermen tegen deze vorm van discriminatie. "Op dit moment neemt 1 op de 7 vaders zijn ouderschapsverlof niet op. De helft van de vaders neemt maar de helft op omdat ze negatieve reacties op het werk verwachten", zegt Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) in De Standaard. Van Hoof zegt dat mannen soms zelf promotiekansen mislopen of bedreigd worden met ontslag als ze vaderschapsverlof zouden opnemen.

"We vinden dat seksisme en genderstereotypering. De vader wordt geduwd in de rol van kostwinner en de moeder wordt dan geacht om de zorgtaken op zich te nemen. We willen de vaders het recht geven om hun vaderschapsverlof op te nemen, maar ook om eventuele discriminatie aan te vechten op grond van hun vaderschap", zegt Els Van Hoof, die een wetsvoorstel voorbereidt om ervoor te zorgen dat ook mannen naar de rechtbank kunnen trekken om een klacht in te dienen tegen deze vorm van genderdiscriminatie.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren