Tagtik

Daarom is de jacht op everzwijnen levensgevaarlijk

Afgelopen week werden dertien everzwijnen doodgereden op de E314 in Genk. Een vrachtwagen en een auto konden de plots overstekende dieren niet meer ontwijken. Als bij wonder raakten de inzittenden van de wagen niet gewond. Een volwassen everzwijn weegt algauw 90 kg dus wanneer een auto aan volle snelheid op een groep van deze wilde zwijnen botst, kan dit voor heel wat gevaar en menselijk leed zorgen.

Natuurpunt vermoedt dat de dieren door de jacht proberen wegvluchten en daarom de drukke E314 oversteken. Volgens Natuurpunt zorgt de jacht in Bokrijk voor een stijgende overlast van everzwijnen in Diepenbeek, Kiewit en Genk.

Na het ongeval van deze week klinkt de vraag om overal en altijd de jacht op everzwijnen toe te laten. Dat is echter een dom idee, redeneert Natuurpunt. "De jaging verplaatst everzwijnen naar tuinen en autostrades omdat die naar een ander gebied vluchten en zo krijg je overlast en ongevallen", klinkt het bij Jos Ramaekers van Natuurpunt, die ervoor ijvert om problemen te voorkomen door rasters te plaatsen in de buurt van grote wegen. Ook stelt Natuurpunt voor om ecoducten en ecotunnels te maken waardoor de everzwijnen veilig kunnen oversteken onder de snelwegen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Tv Limburg/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren