Tagtik

Daarom is uw elektriciteitsrekening nu torenhoog

Hebt u wel eens het gevoel dat uw elektriciteitskosten de afgelopen jaren de hoogte zijn ingeschoten? Wel, dat is niet enkel een indruk, het is de trieste realiteit. Tegenwoordig bedraagt de gemiddelde maandelijkse elektriciteitsfactuur hier zo'n 900 euro. Dat is maar liefst 200 euro meer dan in 2014.

Als we de Belgische elektriciteitsprijzen vergelijken met andere Europese landen, zijn er maar twee landen waar de prijzen nog hoger zijn: Denemarken en Duitsland. Dat schrijft de Franstalige krant L'Echo donderdagochtend.
In Bulgarije betaal je 9.8 euro per 100 kWh elektriciteit, terwijl je voor dezelfde hoeveelheid bij ons 28.8 euro neertelt. Het Europese gemiddelde bedraagt 20.5 euro per 100 kWh. Met deze torenhoge elektriciteitsprijzen bengelt ons land op de derde plek in Europa. Dat becijferde Eurostat.

Jean-Philippe Ducart, woordvoerder bij Test-Aankoop, legde enkele maanden geleden uit dat de prijsstijging in België niet te wijten is aan een hogere energieprijs, maar aan de kosten. Deze bestaan ​​uit de vergoeding van de netwerkexploitant, de heffingen en belastingen. Wat ook bijdraagt aan deze stijging is het feit dat de BTW opnieuw naar 21% is gegaan. "Het is alarmerend dat de stijging van de rekeningen er niet voor zorgt dat er meer geïnvesteerd wordt in het netwerk. We zitten in een soort gasfabriek en het geld wordt voornamelijk gebruikt voor ondersteunende activiteiten."

Deze opwaartse prijstrend wordt mede veroorzaakt door de vele leveranciers in België. Sinds 2007 zijn de elektriciteits- en aardgasmarkten geliberaliseerd, dat heeft tot aanzienlijke prijsverschillen tussen de verschillende spelers op deze lucratieve markt geleid. In Wallonië zijn er zelfs tariefverschillen tot 100%.

Jean-Philippe Ducart reageert hierop: "We vechten voor uniformiteit van de tarieven en voor een betere transparantie van de toegepaste methode. De verloren kosten en de andere kosten, dit is stof voor echt debat". Bij onze Franse buren wordt dan weer 95% van het grondgebied bestuurd door een enkele elektriciteitsleverancier.

Deze bevindingen in acht genomen, is het niet verrassend dat België, na Denemarken en Duitsland, in de top 3 van de ranglijst van Europese landen staat waar de tarieven het hoogst zijn.

"Duitsland staat op kop, maar is begonnen aan zijn kernuitstap en zet zich in voor een beleid gericht op het benutten van hernieuwbare energiebronnen. Dit brengt uiteraard een aanzienlijke kost met zich mee", aldus Jean-Philippe Ducart.

Bij ons treffen we voorlopig nog geen kernuitstap, beleid gericht op hernieuwbare energie of investeringen in het netwerk die dergelijke aanzienlijke kosten rechtvaardigen.

(Skwadra and Fve by Tagtik/Source: L'Echo - 7 sur 7/Illustration picture: Belga)

 

Ook dit kan u interesseren