Tagtik

Daarom moet oktober snel voorbij zijn

De maand oktober is begonnen, en dit laat zich voelen op de Vlaamse snelwegen. Oktober staat dan ook bekend als dé filemaand bij uitstek.

"De redenen hiervoor zijn logisch", volgens Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. De vakantieperiode is nu echt afgelopen en alle sectoren draaien op volle toeren. Ook de hogescholen en universiteiten zijn immers aan het academiejaar begonnen.

Ook het weer heeft een invloed op het fileleed. "De herfst doet haar intrede en dat mogen we niet onderschatten. Het is geregeld nat op de weg, er valt vaker regen en we moeten rekening houden met mistbanken", legt Bruyninckx uit. 
Bruyninckx waarschuwt ervoor dat oktober nog maar het begin is van het najaarsfileseizoen. Zo zorgde de maand november vorig jaar nog voor meer ellende in vergelijking met de voorafgaande maand oktober.

Hoewel het toenemende fileleed al jaar en dag een bekend probleem is, zien we het nog steeds groeien. Het gemiddelde aantal files ligt nu al hoger dan vorig jaar.

Er zijn ook merkbaar minder 'verkeersluwe' momenten. "Op heel wat punten bestaan die verkeersluwe momenten zelfs niet meer. Kijk maar naar de Brusselse en Antwerpse Ring." Dit is een gevolg van een steeds vroeger beginnende, en langer durende ochtend- en avondspits, waardoor de snelwegen quasi continu verzadigd is.

Het Vlaams Verkeerscentrum raadt mensen aan om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden voor ze de weg op gaan en gebruik te maken van alternatieve manieren om zich te verplaatsen.

(Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren