Tagtik

De Block wil u van de slaappillen af krijgen

De Belg is kampioen in het slikken van slaapmiddelen. Dat blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. "De Belgen horen bij de grootste gebruikers van Europa. We slikken meer van die medicatie dan nodig, en vergeten dat er vaak alternatieven zijn", zegt Els Cleemput, woordvoerster van De Block vandaag in Het Nieuwsblad.

Het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen, die enkel op voorschrift te verkrijgen zijn, brengt eveneens heel wat bijwerkingen met zich mee. Ook zijn benzodiazepines enorm verslavend. Daarom investeert de federale regering meer dan een kwart miljoen euro in de strijd met slaap- en kalmeermiddelen. Cijfers van het Wetenschappelijk instituut Volksgezondheid tonen aan dat maar liefst één Belg op acht naar slaapmiddelen grijpt om beter te kunnen slapen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) start daarom vanaf  januari een campagne om de Belgen massaal bewust te maken van hun overdadig gebruik van slaap- en kalmeermiddelen. Dat is een goede zaak, vindt farma­coloog Thierry Christiaens (UGent). "Slaap­medicatie is verslavend én gevaarlijk. Ze maakt mensen ook overdag suffer. Bejaarden vallen daardoor meer en jongere mensen riskeren ongevallen op het werk en in het verkeer."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren