Tagtik

De Wever: "Dit is pijnlijkste interview in maanden"

Het zit er bovenarms op tussen partijvoorzitters Bart De Wever en Wouter Beke. Terwijl de partij van De Wever duidelijk verregaande sympathieën heeft voor de Catalaanse minister-president Puigdemont en zijn standpunt in de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd, houdt CD&V-voorzitter Beke zich liever op de achtergrond.
Wouter Beke riep in een interview zijn coalitiepartners op om het Catalaans-Spaanse conflict niet te importeren in België. Dat is niet naar de zin van NV-A'er De Wever en dat liet hij klaar en duidelijk merken in De Afspraak op Vrijdag.

"Dat is nonsens. Het hebben van een opinie over iets dat in een ander land gebeurt is niet een conflict importeren", reageert De Wever op Beke's uitspraak in de pers, die hij 'een van de pijnlijkste interviews van de afgelopen maanden' noemt. "Als je niet uitgesproken krijgt dat mensen die alleen een opinie hebben geuit niet in de gevangenis thuishoren. Laat staan met straffen van dertig jaar. Als je dan nog niet kan zeggen: dit is een dictatuur van slechte wetten. Als je dan moet zeggen dit is de Spaanse rechtsstaat en daar moeten wij geen oordeel over vellen. Dan ben je je aan het verstoppen. Volgens die logica moeten we de Dalai Lama uitleveren aan China en mag Nelson Mandela nog in de gevangenis zitten", stelt De Wever krachtig.

De N-VA-voorzitter maakt zijn standpunt dan ook duidelijk. "Hier is toch duidelijk een verdrukker en iemand die in een gevangenis zit. Hoe kun je dan spreken van een dialoog? Als je ministers in een rechtsstaat voor rebellie laat vervolgen omdat ze een opinie hebben geuit, dan noem ik dat een dictatuur van slechte wetten. Dit is toch niet conform met de fundamentele rechten die wij in Europa gewoon achten."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren