Tagtik

Discriminatie in Brussels marathon?

De Keniaan Stephen Kiplagat slaagde erin om de zware marathon van Brussel tot een goed einde te brengen. Na 2 uur elf minuten en 44 seconden overschreed hij de finish. Dat is in marathontermen geen toptijd, gezien het wereldrecord van 2 uur 2 minuten en 57 seconden, maar op het selectieve parcours door de Europese hoofdstad is dit wel de op één na beste prestatie ooit. De 27-jarige Keniaan krijgt 1.000 euro voor zijn overwinning.

Bij de dames bleef de zege in België. De 41-jarige Christelle Lemaire toonde zich zondagvoormiddag de snelste vrouw op het heuvelachtige parcours van de Brusselse marathon. Na 3 uur 10 minuten en 42 seconden mocht ze verdiend het zegegebaar maken. Nu lekt uit dat deze vrouwelijke winnares amper 300 euro krijgt voor haar overwinning.

Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) vindt dit niet kunnen. "Dat klopt niet. Hoewel Christelle Lemaire dezelfde afstand heeft gelopen, moet ze zich tevreden stellen met 300 euro terwijl haar mannelijke evenknie met 1000 euro naar huis gaat. In geen enkele maatschappelijke sector zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen zo groot als in sommige sporten. Het is niet normaal dat bijvoorbeeld sommige mannelijke topvoetballers in een halve dag even veel verdienen als vrouwelijke topvoetballers op een heel jaar. Sport gaat niet enkel over competitie maar ook over volksgezondheid, sociale cohesie en fair play in onze samenleving", reageert ze heftig bij Bruzz. Debaets kondigt alvast aan dat ze in gesprek gaat met de organisator van de Brussels marathon om tegen de volgende editie een evenwichtigere prijzenpot te verkrijgen.

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren