Tagtik

Dit moet je weten over de lynx

Zo goed als zeker werd er een lynx gespot in Vlaanderen. Na de wolf lijkt het erop dat ook de lynx opnieuw naar Vlaanderen is teruggekeerd. Al jarenlang lopen er meldingen binnen van lynxen op Vlaams grondgebied, maar vorig jaar werd het dier voor het eerst gefilmd. Na analyse van deze beelden door specialisten, staat het meer dan waarschijnlijk vast: de lynx is terug in Vlaanderen!

"Al 25 jaar zijn er verhalen van mensen die dit dier - dat omwille van zijn schuw gedrag ook het spook van het bos wordt genoemd - hebben waargenomen. Nu is er tenminste een visueel bewijs", vertelt Jan Loos van Landschap vzw. De lynx werd waargenomen in Sint-Martens-Voeren, in de provincie Limburg.

De komst van deze middelgrote katachtige hoeft niet meteen tot angst en gevaar te leiden. Wij zetten de belangrijkste weetjes omtrent deze relatief onbekende diersoort even op een rijtje voor jullie.

- De lynx is een katachtig roofdier
- Hij wordt tussen de 80 en 130 cm lang, de schofthoogte schommelt tussen de 60 en de 75 cm, te vergelijken met de grootte van een herdershond
- Twee opvallend kenmerken van de lynx zijn de bakkebaarden en de gepluimde oren
- Een lynx leeft in een gebied tussen de 100 en 1.000 vierkante kilometer
- De lynx die in onze contreien voorkomt is de Euraziatische lynx. Deze ondersoort komt met name voor in de boreale zone van Noord-Europa en de Russische Federatie, met geïsoleerde populaties in Centraal-Europa.
- De lynx heeft een kort staartje met een zwart puntje
- In de zomer is de vacht van de lynx geelbruin, in de winter dan weer bleker en dikker
- Lynxen jagen voornamelijk op hazen, reeën en gemzen. Ook knaagdieren, hoendervogels zoals patrijzen en korhoenders en kleine hoefdieren, laten ze zeker niet links liggen. Heel soms richten ze ook hun pijlen op grote hertensoorten.
- In Europa kwam de lynx vroeger op vele plekken voor. Zo leefde hij in grote delen van Europa, Centraal-Frankrijk en de Pyreneeën tot de Balkan.
- De lynx is een beschermd dier in Europa waardoor er niet op gejaagd mag worden, dat was vroeger wel het geval waardoor de populatie enorm slonk.
- In verschillende Europese gebieden zoals Frankrijk en Zwitserland werd de lynx opnieuw uitgezet. Daar is de populatie inmiddels enorm gegroeid. In Oost-Europa bleef hij steeds aanwezig.

Na een afwezigheid van wel een eeuw komt de lynx opnieuw in België voor. Zo werden in 2002 de eerste waarnemingen gedaan in de noordelijke Belgische Ardennen. Nu is de lynx dus ook de taalgrens overgetrokken richting Vlaanderen, vermoedelijk afkomstig uit het Duitse Eifelgebied.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

 

Ook dit kan u interesseren