Tagtik

Dit werd gezegd op de persconferentie over het voetbalschandaal

Het federaal parket heeft een persconferentie over het onderzoek naar fraude, corruptie en matchfixing in het Belgische voetbal. Dit zijn de belangrijkste verklaringen.

Woensdag werden 44 huiszoekingen verricht bij 9 voetbalclubs. Documenten en dossiers werden in beslag genomen, samen met drie luxehorloges.

28 personen werden onderschept voor verhoor. 22 van hen werden doorverwezen naar de onderzoeksrechter. In het buitenland werden 4 personen onderschept.

Het onderzoek startte eind 2017 na een rapport van de Cel Sportfraude over verdachte financiële transacties bij twee spelersmakelaars die onafhankelijk van elkaar werden uitgevoerd. Tijdens het onderzoek doken aanwijzingen op van mogelijke vervalsing van ten minste 2 wedstrijden in de degradatiestrijd tijdens het seizoen 2017-2018. Het gaat om de wedstrijden Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland-Beveren.

Het eerste luik van het onderzoek gaat over spelersmakelaar D.V. (Dejan Veljkovic). Hij zou constructies opgezet hebben met voetbalclubs om verdoken commissielonen voor zichzelf en verdoken vergoedingen voor spelers uit te betalen.

Het tweede luik van het onderzoek gaat over spelersmakelaar A.B. (Mogi Bayat). Hij zou transfers hebben gemanipuleerd, zonder dat de betrokken clubs of spelers hiervan op de hoogte zijn, om inkomsten voor hem te maximaliseren. Een deel van de geldstroom lijkt te passeren via advocaat L.D. (Laurent Denis) uit Brussel.

Het derde luik van het onderzoek gaat over aanwijzingen van private omkoping bij de poging van KV Mechelen om in 1A te blijven. Makelaar D.V. (Dejan Veljkovic) zou in samenspraak met 4 bestuursleden van KV Mechelen rechtstreeks of via bevriende contacten de uitslag beïnvloed hebben van Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland-Beveren. Afspraken zouden zijn gemaakt met scheidsrechter B.V. (Bart Vertenten) en bestuurslui van Waasland-Beveren.

Er zijn ook aanwijzingen van ongeoorloofde contacten tussen D.V. (Dejan Veljkovic) en scheidsrechter S.D. (Sébastien Delferière) in ruil waarvoor bepaalde voordelen gegeven zouden zijn.

Twee journalisten zouden de quotering van B.V. (Bart Vertenten) en  S.D. (Sébastien Delferière) hoog hebben gehouden.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren