Tagtik

Ebolacrisis Congo: hulpverleners mogen niemand aanraken

In de Congolese regio Bikoro zijn begin mei heel wat gevallen van ebola bekendgeraakt. In deze regio in het noordwesten van Congo start ngo Artsen Zonder Grenzen nu met het toedienen van vaccins. Dat vraagt extreme voorzorgsmaatregelen.

Zo mogen de hulpverleners niemand aanraken tijdens hun hele verblijf in de regio Bikoro, zelfs geen collega's. Dat is niet gemakkelijk, vertelt de Belg Gert Verdonck die er een team van AZG leidt. "We brengen vaak slecht nieuws en we zien veel menselijk leed. Kinderen die wees worden, bijvoorbeeld. Toch mag je niemand omhelzen of een schouderklopje geven. Je bent lichamelijk dus volledig geïsoleerd."

In Bikoro is al ebola vastgesteld bij 14 patiënten, allen afkomstig uit hetzelfde dorp. Vorige week begon de massale vaccinatie met een experimenteel ebolavaccin in de grote stad Mbandaka, deze week start Artsen Zonder Grenzen hiermee in het getroffen Bikoro.

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde vorige week nog dat al 23 van de 35 bevestigde ebolapatiënten overleden zijn. Enkel een combinatie van verschillende maatregelen kan de ziekte opnieuw uitroeien, vertelt de Belg Gert Verdonck in De Standaard. "De epidemie kan maar gestopt worden door een bundel van maatregelen: veilige begrafenissen (lichamen van overleden ebolapatiënten zijn immers de grootste bron van besmetting), contactpersonen van patiënten zoeken en vragen om zich te laten testen, zich te laten vaccineren en te laten opvolgen ..."

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren