Tagtik

Erdogan klaar voor oorlog

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageert bijzonder scherp nadat de Verenigde Staten de importheffingen voor Turks staal verhoogden en de koers van de fragiele Turkse Lira vervolgens kelderde.

Maandagavond haalt Erdogan andermaal snoeihard uit naar de VS en zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Op op een conferentie voor ambassadeurs in hoofdstad Ankara sprak Erdogan over de verzuurde relatie met de States. "De Verenigde Staten treden de vrijhandelsprincipes van de Wereldhandelsorganisatie met de voeten. Zo vallen ze Turkije op een laffe manier aan", klinkt het.

Tevens probeerde de president zijn landgenoten gerust te stellen. "Ik ben ervan overtuigd dat onze munt zich weldra zal stabiliseren op een rationeel niveau."

Trump is voor Erdogan de schuldige voor de recente vrije val van de Turkse munteenheid. "Trump mag dan wel president zijn van de Verenigde Staten, hij kan ons zijn handelstarieven niet zomaar opleggen. Met zijn sancties schiet hij ons, een van zijn partners, in de voet."

Erdogan benadrukte dat hij snoeihard zal optreden tegen diegenen die in zijn ogen valse informatie over de valutacrisis verspreiden. "Op de sociale media wordt economische terreur bedreven, de verraders die zich daarmee bezighouden zullen we keihard straffen. Een sterk land moet op alles voorbereid zijn om een duurzame vrede te verzekeren. Het geheim van het succes van een land is dat het constant klaar is voor oorlog als het vrede wil. Wij zijn klaar, met alles wat we hebben", klinkt het strijdvaardig.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren