Tagtik

Erdogan verdedigt Duitse ex-voetbalinternational Ozil

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Duitse topvoetballer van Turkse origine Mesut Ozil verdedigd. Die kreeg immers bakken krtiek nadat hij poseerde voor enkele foto's met de Turkse leider.

De 29-jarige Ozil stopte in juli na het wk als international. Als één van de hoofdredenen voor deze opvallende beslissing, haalde Ozil het racisme en gebrek aan respect van Duitsland tegenover hem na de bewuste foto's aan.

President Erdogan neemt het nu echter op voor Ozil: "Moeten we een Duitse speler die in Turkije voetbalt, lynchen als hij een foto neemt met de Duitse bondskanselier Merkel?" Erdogan zal deze week Duitsland bezoeken om te proberen de gespannen bilaterale banden te herstellen.

In maart 2017 vergeleek Erdogan Duitse functionarissen met nazi's. Die belediging kwam er nadat de Duitse autoriteiten verkiezingstochten hadden verboden waarvan hij had gehoopt dat ze de Turkse kiezers in Duitsland zouden overtuigen voor een belangrijk referendum dat hij uiteindelijk won.
Berlijn heeft ook kritiek geuit op Erdogan vanwege zijn harde optreden tegen politieke tegenstanders na een poging tot staatsgreep in Turkije in 2016.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren