Tagtik

Faalt Vlaanderen met groene energie?

Er is niet voldoende groene stroom in Vlaanderen en de grote biomassacentrales zijn weggevallen. Ook loopt het mengen van biobrandstof in diesel en benzine niet zoals gepland waardoor het verkeer amper groener wordt. Bijgevolg lijkt het een onmogelijke missie om de groene energiedoelstellingen van 2020 te halen.

Omdat de Vlaamse regering merkt dat Vlaanderen de doelstelling van 20% groene brandstof tegen 2020 niet haalt, werd het aandeel in de doelstellingen teruggeschroefd naar 16%. Energiespecialist Luc Pauwels gaf zondagvoormiddag in 'De Zevende Dag' meer uitleg. "Men had voorzien dat die groene brandstof voor 20 procent van de groene energiedoelstellingen ging meetellen. Maar nu zijn er nieuwe cijfers naarbuiten gekomen waardoor men dat gaat verlagen. Het zal zakken van 20 naar 16 procent. Dit betekent dat als men maar 16 procent van die groene brandstof daarin mengt en geen 20 meer, dat is het equivalent van 100.000 daken met zonnepannelen plus nog eens 100 windmolens die men niet meer gaat halen."

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is het daar niet mee eens. "Ik ga er vanuit dat we die doelstelling halen", reageert hij in De Zevende Dag. Door het schrappen van de biomassacentrale in Langerlo moet Vlaanderen een heel pak meer elekriciteit uit wind en zon halen. Dat loopt echter niet van een leien dakje. "We moeten 100.000 daken met zonnepanelen hebben. Volgens schattingen zullen we echter maar op 50.000 stranden. We hebben vier jaar lang 107 windmolens nodig en we zullen slechts aan 45 komen", legt energiespecialist Luc Pauwels de vinger op de wonde.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Zevende Dag/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren