Tagtik

Francken snoeihard voor illegale criminelen

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken meldt dat de Dienst Vreemdelingenzaken dit jaar al duizend illegale criminelen uitgewezen heeft.

Theo Francken (N-VA) stuurde in zijn eerste jaar als staatssecretaris 625 criminelen terug naar hun land van herkomst omdat ze hier illegaal verbleven. In 2017 wees hij een recordaantal van 1.622 illegale criminelen uit. Dit jaar staat de teller sinds deze week dus op duizend, en het jaar is nog lang niet uit. De kaap van de duizend werd dit jaar vroeger bereikt dan vorig jaar.

Francken heeft van bij het begin van zijn mandaat meteen fors ingezet op het terugsturen van illegale gedetineerden. Hij houdt vast aan deze aanpak, nochtans is er de laatste tijd wat kritiek gekomen op zijn uitwijsbeleid van illegale criminelen. Zo was er de zaak van de Albanees Safet Rustemi. Die kon ontsnappen aan zijn gevangenisstraf van 22 jaar doordat hij door de Dienst Vreemdelingenzaken gerepatrieerd werd naar Albanië, terwijl hij op borg vrij was. Vorige maand werd Rustemi door de politie op de lijst van meest gezochte criminelen geplaatst nadat bleek dat hij zijn criminele activiteiten in ons land verderzette vanuit zijn thuisland.

Vooral Marokkanen, Albanezen en Roemenen werden teruggestuurd naar hun thuisland. Het is niet duidelijk hoeveel van de uitgewezen criminelen nog onder een aanhoudingsmandaat stonden op het moment dat ze het land werden uitgezet. 853 van de 1.000 uitgewezen illegale criminelen kregen een veroordeling, waarvan 240 meerdere malen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren