Tagtik

Geens wil geen Guantanamo in België

Federaal minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), heeft niet bepaald te makkelijkste week uit zijn carrière achter de rug. Na de aanslagen in Luik, eerder deze week, twijfelde de minister zelfs om zijn ontslag te geven. Nu slaat hij echter terug. Na enkele uitspraken van Bart De Wever (N-VA), die voorstelde om geradicaliseerden niet vrij te laten zolang de oorlog met IS duurt, reageert Geens dat hij "geen Guantanomo wil creëren in België". Dat zegt hij in VTM Nieuws.

Volgens de minister is het gewoonweg onmogelijk om gevangenen langer vast te houden dan het einde van hun straf. “We zouden wel kunnen nadenken over een administratieve detentiemaatregel, waarbij men hen preventief opsluit. Het is echter nog maar de vraag of dit mag van het Europees hof voor de rechten van de mens. Ik probeer mijnheer De Wever zijn idee te capteren en te zeggen: dat zou kunnen. Maar ik wil liever geen Guantanamo creëren in België. Ik heb trouwens ook nog nergens iets gehoord van deze administratieve detentiemaatregel.", zegt minister Geens.

Er worden trouwens al maatregelen genomen tegen veroordeelde terrositen of geradicaliseerde gevangenen als ze de gevangenis verlaten. "Deze personen worden zeer goed opgevolgd door staatsveiligheid, de local task forces en de politie. We blijven hen dus in het oog houden. Elk land in de wereld kampt op dit moment met hetzelfde probleem en lost het op een vergelijkbare manier op.”, besluit Geens. (Skwadra by Tagtik/Source: VTM Nieuws/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren