Tagtik

Gegevens van miljoenen Facebookgebruikers misbruikt

Via een app die in 2014 tegen betaling persoonlijkheidstests afnam, heeft een bedrijf gegevens te pakken gekregen van miljoen gebruikers van Facebook. Die gegevens werden doorgespeeld aan een databedrijf dat de gegevens gebruikte om Facebookgebruikers te bestoken met politieke boodschappen.

Dat bedrijf, Cambridge Analytica, speelde een rol in de campagne van Donald Trump voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Het bedrijf werd geleid door Steve Bannon, indertijd de belangrijkste adviseur van Trump, en gefinancierd door Robert Mercer die ook Trump steunde. Het bedrijf steunde ook de campagne van Nigel Farage en zijn UKIP-partij over de brexit.

Het misbruik kwam aan het licht door een klokkenluider die zijn verhaal deed bij de kwaliteitskranten The New York Times en The Guardian. Zowel in de VS als in Groot-Brittannië wordt onderzocht welke rol Facebook speelde toen het misbruik aan het licht kwam en wat het deed om ervoor te zorgen dat de gegevens bij de bedrijven werden verwijderd.

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren