Tagtik

Gekibbel om teasers loopt uit de hand, staking dreigt

Momenteel loopt er een proefproject waarbij verschillende politiekorpsen in ons land gebruik kunnen maken van een stroomstootwapen. De politievakbonden en procureurs-generaals vinden het gebruik van dergelijke teasers echter onwettig.

Als het proefproject in de veertien Belgische politiezones niet stopgezet wordt, dreigt politievakbond ACV zelfs met een staking. "Als een politieman morgen iemand velt met een taser, en het slachtoffer overlijdt, dan zal die agent grote problemen krijgen. De agent maakt namelijk gebruik van een illegaal wapen. Niet alleen wij vinden dat, maar ook de procureurs-generaal. En die heren zijn niet de minsten in dit land: zij beslissen tenslotte over eventuele vervolging", klinkt het bij ACV vandaag in de Belgische pers.

De procureurs-generaal vragen een nieuwe wet zodat het wapen wel legaal kan gebruikt worden door de agenten. Minister van Binnenlandse Zaken Jan ­Jambon (N-VA) deelt die mening echter niet. "We bedanken het College voor hun advies maar volgens ons is de huidige wet voldoende. We gaan dus niet op hun verzoek in", verklaart Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van Jambon.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren