Tagtik

Grootmachten verwerpen Russische zenuwgasaanval

De Russische spion Sergei Skripal en zijn dochter werden twee weken geleden met zenuwgas aangevallen in de Britse stad Salisbury. Skripas is inmiddels bij bewustzijn, zijn dochter verkeert nog in een coma. Algemeen wordt aangenomen dat Rusland het duo wou uitschakelen.

De leiders van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben zich verenigd en verwerpen deze moordpoging volledig en benoemen het als een een grove schending van het internationaal recht. Deze aanslag met een chemisch wapen is ook een aanslag op de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, klinkt het. Theresa May, Emmanuel Macron, Angela Merkel en Donald Trump zijn er van overtuigd dat

Rusland achter deze gruwelijke aanval met zenuwgas zit. Ze eisen dan ook van Rusland volledige openheid over het novitsjok-programma, het bewuste zenuwgas dat gebruikt werd.

Rusland ontkent echter voorlopig nog steeds elke betrokkenheid bij de moordaanslag op 4 maart op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft maandag een overleg op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. "Dit is niet zomaar een moordpoging, maar een ernstige aanval op de veiligheid van de bevolking. Dit is onaanvaardbaar", klinkt het bij de Belgische premier Charles Michel.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren