Tagtik

"Grootste verraad ooit tegen eerlijke sporters"

Na drie jaar schorsing mag Rusland van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) opnieuw onder eigen vlag deelnemen aan sportmanifestaties over de helde wereld. Het WADA kreeg amper garanties van de Russische autoriteiten maar toch mogen de Russen opnieuw in competitie treden.

Rusland werd drie jaar geleden geschorst omdat er een staatsgestuurd dopingsysteem actief was. Nu heeft het WADA echter plots beslist om de schorsing op te heffen. Rusada is dus opnieuw toegelaten en zal opnieuw haar eigen atleten kunnen controleren, op voorwaarde dat onafhankelijke dopingcontroleurs voor eind dit jaar toegang krijgen tot de gegevens in Moskou. Gebeurt dit niet, dan kan een nieuwe schorsing opgelegd worden.

Toch staat met deze beslissing de deur weer wagenwijd open voor Russich dopinggebruik, vinden veel topsporters. "Dit is het grootste verraad in de olympische geschiedenis tegenover eerlijke sporters", reageert Grigory Rodchenkov, die het Russische dopingsysteem op de rails zetten, maar daarna als klokkenluider vluchtte naar de VS.

De advocaat van de klokkenluider benadrukt dat "het WADA niet in staat is om het dopingsysteem van Rusland te bestrijden."

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren