Tagtik

Halen we streefdoel van 420 verkeersdoden per jaar?

Goed nieuws bereikt ons uit het verkeer: het aantal verkeersdoden is vorig jaar opnieuw gedaald in België. Toch kwamen er in 2017 nog 620 mensen om in het Belgische verkeer. Dat zijn er meteen 17 minder dan in 2016. Toch is het verkeersinstituut VIAS niet volledig in de wolken met deze hoopgevende statistieken.

De regering Michel liet in het regeerakoord immers het streefcijfer van jaarlijks 420 verkeersdoden opnemen. Er is dus wel nog wat werk aan de verkeersveiligheid op Belgische wegen. Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) doet er echter nog alles aan om het aantal verkeersdoden naar beneden te krijgen. Zo verhoogt hij het aantal verkeerscontroles.

Het VIAS vindt dat het aantal verkeersdoden jaar na jaar niet snel genoeg daalt. "Dit gaat niet enkel over beleid, maar bijvoorbeeld ook ons gedrag speelt een rol", reageert Stef Willems van VIAS. Ook is hij tevreden over de maatregelen die de regering treft. "De focus ligt duidelijk op de killers: alcohol en snelheid."

Het is echter wel opvallend dat sinds 2014 het aantal verkeersdoden in Wallonië stagneert. Vooral de zware ongevallen met auto's zorgen er nog steeds voor veel doden. Zo ligt het aantal dodelijke slachtoffers bij auto-ongelukken er bijna twee keer zo hoog als in Vlaanderen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren