Tagtik

Hebt u gemerkt dat de 'kolonisten' verdwenen zijn?

Vier jaar geleden is het populaire gezelschapsspel 'Kolonisten van Catan' stiekem van naam veranderd.

Spelfabrikant 999 Games maakte van 'Kolonisten van Catan', gewoon 'Catan'. Raar maar waar veroorzaakt deze naamsverandering, die al vier jaar geleden plaatsvond, deze week heel wat ophef.

De Nederlandse krant Algemeen Dagblad dropte deze week een bommetje door te suggereren dat de spelfabrikant de naam veranderde omdat het af wou van de negatieve connotatie van de term 'kolonisten'.

"Die term is sinds een jaar of tien zo beladen geworden, dat we het niet meer willen gebruiken voor onze spellen. Elk jaar kreeg de spelfabrikant klachten binnen van instanties en consumenten. Dat we met deze naamgeving teruggingen naar de oude, blanke roots. Dat soort ongein. We werden gewezen op de negatieve aspecten van het Nederlandse koloniale verleden. Het woordje 'kolonisten' heeft een nare bijsmaak. Daar wilden we van af", zegt Bert Calis, de woordvoerder van 999 Games in AD.

Op deze naamsverandering kwamen heel wat reacties, ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken roerde zich in het debat.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren