Tagtik

Herrezen journalist: "Ik wilde niet eindigen zoals Sergej Skripal"

Dinsdag kwam het bericht uit Kiev dat Arkady Babchenko, een Russische journalist, vermoord was. Zijn vrouw had hem bloedend aangetroffen in zijn appartement en de journalist overleed op weg naar het ziekenhuis.

Woensdag bleek dat hij zijn eigen dood, in samenwerking met de Oekraïense veiligheidsdiensten, in scène had gezet om zo de huurmoordenaars te pakken te krijgen die het op de journalist hadden gemunt. Zelfs zijn vrouw wist niets van de plannen.

Als oorlogsjournalist had hij zich de voorbije jaren heel kritisch getoond voor het Kremlin en was hij Rusland ontvlucht. De veiligheidsdiensten van Oekraïne kwamen maanden geleden te weten dat er een moordplan tegen de journalist werd gesmeed.

Sinds een maand werd de operatie door de veiligheidsdiensten en de journalist voorbereid. Na het bericht over zijn dood kon de huurmoordenaar worden opgepakt. De opdracht voor de moord zou zijn gekomen van de Russische geheime dienst die de huurmoordenaar 40.000 dollar zou hebben gegeven om de journalist te doden.

Toch kreeg de Russische journalist heel wat kritiek over zich. Babchenko bijt echter van zich af op een persconferentie. "Ik ging mee met de list georganiseerd door de SBU omdat ik voor mijn leven vreesde. Wat zou jij doen in mijn plaats, als zij naar jou toekomen en je vertellen dat een huurmoordenaar je komt pakken?"

"Ik dacht: 'Ik pak mijn boeltje en verdwijn naar de Noordpool'. Maar toen besefte ik het. Waar verstop je jezelf? Skripal probeerde zich ook te verstoppen. Ik wilde niet eindigen zoals Sergej Skripal", geeft hij meer uitleg voor het samen met de Oekraïense veiligheidsdiensten in scène zetten van zijn eigen dood.

De politie liet ook weten dat ze al een verdachte konden arresteren dankzij de misleiding.

(Skwadra and Fausto by Tagtik/Source: Reuters/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren