Tagtik

Historische dag in strijd tegen Amerikaans politiegeweld

Politieagent Jason van Dyke schoot in 2014 maar liefst zestien keer op de 17-jarige Laquan McDonald, die een mes bij zich droeg en dit volgens de agent weigerde neer te leggen. De rechtbankjury bevond hem deze week schuldig aan doodslag. De jury beroordeelt het schieten als onnodig en onverantwoord.

Dit is een historische beslissing aangezien het voor het eerst in vijftig jaar is dat een agent in Chicago schuldig is bevonden aan doodslag. Nu is het aan de rechtbank zelf om te beslissen welke straf van Dyke krijgt. Hij riskeert een maximumstraf van twintig jaar.

De dood van de 17-jarige Laquan McDonald was in 2014 het startsein voor hevige protesten binnen de afro-Amerikaanse gemeenschap, maar ook bij vele andere Amerikanen die het politiegeweld tegen zwarte jongeren meer dan beu zijn. De beelden van de gruwelijke schietpartij gingen de wereld rond en zorgden voor heel wat haat tegenover de Amerikaanse politie. De beslissing van de rechtbankjury om agent van Dyke schuldig te bevinden aan doodslag, wordt in de VS op blijdschap onthaald.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren