Tagtik

Homans woest om cursus Arabisch bij OCMW

Het OCMW in het West-Vlaamse Gistel organiseert een cursus Arabisch voor haar personeel. Alle vrijwilligers, maatschappelijke werkers en politieagenten die in contact komen met nieuwe inwoners kunnen in het Sociaal Huis van Gistel een cursus volgen om de beginselen van de Arabische taal te verwerven. Het OCMW wil daarmee dat de medewerkers sneller het ijs kunnen breken en een vertrouwensband opbouwen met Arabisch sprekende mensen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur én van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) is niet opgezet met de lessen Arabisch. "Het is niet verenigbaar met onze doelstellingen van integratie. Het is belangrijk dat nieuwkomers vanaf dag één in een taalbad Nederlands worden ondergedompeld. Als er mensen zijn die het Nederlands toch onvoldoende zouden beheersen, zijn er nog altijd andere manieren om daar mee om te gaan. Men kan bijvoorbeeld met pictogrammen werken, ik denk dat dat een veel betere manier is om de integratie te bevorderen", reageert Homans op het plan van het Openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn in Gistel.

De lessen zouden volgens Homans zelfs illegaal zijn. Zo zijn de Vlaamse lokale overheden immers bij wet verplicht om het Nederlands als omgangstaal te gebruiken. "Als blijkt dat er een onverenigbaarheid is met de taalwetgeving, zal ik onmiddellijk optreden", reageert Homans, die West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé de opdracht geeft om de lessen van nabij te onderzoeken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren