Tagtik

"Ik ga me niet verdedigen tegen spoken"

Had minister Steven Vandeput zijn keuze voor de F-35 als opvolger van de F-16 al jaren geleden gemaakt? Dit wordt her en der geopperd, de N-VA-minister ontkent echter met klem.

De hele hetze rond de niewe gevechtsvliegtuigen voor Defensie is ontstaan toen uit een intern werkdocument van het ministerie van Defensie bleek dat het kabinet van Vandeput in 2015 al een duidelijke voorkeur had voor de vervanger van de F-16. In die documenten was er steeds sprake over een gevechtsvliegtuig van de 'vijfde generatie', hiermee werd er onrechtstreeks verwezen naar de F-35. Voer genoeg voor oppositiepartij SP.A om de minister op de rooster te leggen. "De premier moet een einde maken aan de procedure en alle opties weer op tafel leggen", reageert SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

In De Ochtend op Radio 1 benadrukt Vandeput dat het hier om een werkdocument gaat in de aanloop naar de Strategische Visie, die de toekomst van Defensie uittekent.

"Men kan mij van alles voorstellen. Er zijn voorstellen die de eindmeet halen, maar er zijn er ook die dat niet doen. Uiteraard stellen medewerkers mij zaken voor waar ik het misschien niet mee eens ben. Ik mag het maar hopen dat ze dat doen. Van der Maelen weet goed genoeg hoe het werkt. Ik ga me niet verdedigen tegen spoken", reageert Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op de beschuldigingen.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren