Tagtik

Kiest De Block voortaan hoelang u thuisblijft na ziekte?

Minister van Sociale Zaken en Gezondheid Maggie De Block (Open Vld) is bezig met het opstellen van richtlijnen die bepalen hoelang arbeidsongeschiktheid voor acht aandoeningen, onder meer borstkanker en burn-out, mag duren. In Frankrijk gebruiken dokters al jaren de aanbevolen tabel die bepaalt hoelang werknemers thuis mogen blijven om te herstellen na een bepaalde aandoening.

Minister De Block bekijkt of we ook in ons land deze tabel kunnen invoeren. Die richtlijnen ­variëren naargelang de leeftijd van de patiënt, de aard van zijn beroep, en eventuele bijkomende gezondheids­problemen. Het Nationale College voor Sociale Verzekeringsgeneeskunde kreeg van minister van Volks­gezondheid Maggie De Block (Open VLD) de opdracht om deze richtlijnen voor België vast te leggen.

De maatregel is bedoeld om ziekteverzuim terug te dringen. "Huisartsen kunnen niet verondersteld worden de duur van een ­arbeidsongeschiktheid perfect in te schatten", zegt De Block. "Maar de maatregel past wel degelijk ook in de strijd tegen de explosieve toename aan langdurig zieken in België", staat Phillippe Mairiaux, professor aan de Universiteit van Luik en voorzitter van het College, De Block bij.

(Skwadra by Tagtik/Source: HLN - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren