Tagtik

Kleuters met 'seksuele spelletjes' op West-Vlaamse school

Het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa krijgt steeds meer vragen omtrent seksueel gedrag bij kleuters. Ditmaal contacteerde een West-Vlaamse school Sensoa omdat het verschillende kleuters van vier jaar oud 'betrapte' op de speelplaats toen ze 'seksuele spelletjes' speelden.

Daarom contacteerde de directie de ouders met een brief en organiseert de bewuste kleuterschool nu een overlegmoment met de ongeruste ouders en een expert van Sensoa. Het Vlaams expertisecentrum benadrukt echter dat er geen reden is tot paniek en dat dergelijk gedrag bij kleuters vaak voorkomt, maar dat het goed in het oog moet gehouden worden. "Dikwijls zijn het alleen volwassenen die bepaald gedraf zien als seksueel, niet de kinderen zelf", zegt Karen De Wilde van Sensoa dinsdag in Het Nieuwsblad. Zo krijgt Sensoa steeds vaker dergelijke vragen omdat mensen zich sneller zorgen maken, niet omdat het gedrag vaker voorkomt.

"Sinds we op de hoogte zijn, is er verhoogde waakzaamheid op de speelplaats", klinkt het bij één van de leerkrachten. Toch stelt Sensoa gerust: "De seksuele ontwikkeling begint al bij de geboorte. Het is niet iets wat er plots zomaar is wanneer ze 15 zijn. Zo is een peuter enorm bezig met het onderzoeken van zijn lichaam en dat van anderen, zonder gêne in het openbaar."

Sensoa beoordeelt het gedrag van de kinderen aan de hand van een vlaggensysteem. Zo kan het bepalen of het gedrag echt grensoverschrijdend is én hoe erop moet gereageerd worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren